Simpozionul „Dialoguri româno-chineze”, pe ultima sută

Andreea Pintea, ARADON.RO la 23 septembrie 2021 
Evenimentul toamnei la Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze se va desfășura la Pecica, pe 3 noiembrie.
ARAD. Un simpozion care s-a impus prin profesionalism și lucrări de excepție, un eveniment care arată diversitatea relațiilor româno-chineze se desfășoară și în acest an, în noiembrie. Este vorba despre „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze”, eveniment ajuns la cea de a VII-a ediție și care în acest an se va desfășura la Pecica.
„Pecica înseamnă astăzi o dezvoltare fără precedent, atât pe plan economic, cât şi pe plan social, cultural, cât şi ca infrastructură. Ceea ce vreau să remarc este faptul că Pecica este printre puţinele oraşe care sunt interesate de cultură. Acolo au loc evenimente culturale care au pregătit drumul spre o afirmare de anvergură. La simpozionul care va avea loc pe 3 noiembrie vor prezenta lucrări cei mai importanţi lideri de opinie şi pe plan cultural din Arad. Faptul că întreaga ediţie a VII-a a simpozionului se va desfăşura la Pecica înseamnă un examen important”, a punctat în cadrul unei conferințe de presă prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.
Prezent la conferință, primarul din Pecica – Petru Antal, a transmis: „În ultimii ani, am reuşit să lansăm la Pecica peste 50 de cărţi, majoritatea finanţate de Consiliul Local şi de sponsori din Pecica. Pot să vă mai spun că am înfiinţat un club al pictorilor locali, unde avem mulţi tineri, dar pe lângă cultură promovăm şi sportul şi orice activitate care aduce un beneficiu oraşului şi localităţilor aparţinătoare. La începutul lunii viitoare vom organiza Campionatul Mondial de Mondioring, o ramură din chinologie. Vom avea 44 de ţări participante, se va desfăşura timp de cinci zile şi va fi transmis pe diferite canale sportive. În încheiere trebuie spus că am reuşit să facem la Pecica o echipă puternică care ne ajută în orice moment atunci când dorim să organizăm anumite evenimente”.
Partenerii Forumului, Asociația Con Brio prin președintele Ana Maria Dragoş, a subliniat: „Cunosc oraşul Pecica de multă vreme. Întotdeauna l-am dat ca exemplu, pentru că acolo există viziune, nu a fost uitată nicio generaţie care să nu activeze într-un domeniu”. Impresia a fost împărtășită și de dr. Liliana Brad și Ramona Pantea, ambele membre în Con Brio. Printre invitații speciali ai conferinței a fost și poetul Ioan Matiuţ, directorul Editurii Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno Chineze. „De câte ori merg la Pecica, mă simt acolo ca acasă. Felicit pe domnul primar şi tot colectivul din jurul dânsului pentru tot ceea ce au realizat şi realizează. Eu spun că un oraş fără cultură este ca o casă frumoasă nemobilată, oraşul Pecica însă este un oraş foarte bine mobilat”, a punctat Matiuţ.