NEWSAR.RO, Diana Toader, 23 septembrie 2021
Conducerea Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze:a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă programul celei de-a VII-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze“ care va avea loc, anul acesta la Pecica.
La începutul evenimentului prof. univ. dr. Lizica Mihuţ preşedintele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze a făcut public faptul că Ambasada Republicii Populare Chineze în România a făcut o donație de cărți Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”. „Ambasada Republicii Populare Chineze în România a donat 50 de cărţi Bibliotecii Judeţene «A.D. Xenopol» Arad şi 50 de cărţi Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze. Sunt cărţi în limbile română, chineză şi engleză pe care le oferim spre lectură tuturor celor interesaţi. Dorim să mulţumim pe această cale Excelenței Sale Jiang Yu, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.
Preşedintele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze a ţinut să-i mulţumească primarului Petru Antal pentru ideea organizării simpozionului la Pecica şi pentru implicarea de care a dat dovadă. „Oraşul Pecica de astăzi nu mai seamănă cu oraşul Pecica de ieri. Pecica înseamnă astăzi o dezvoltare fără precedent, atât pe plan economic, cât şi pe plan social, cultural, cât şi ca infrastructură. Ceea ce vreau să remarc este faptul că Pecica este printre puţinele oraşe care sunt interesate de cultură. Acolo au loc evenimente culturale care au pregătit drumul spre o afirmare de anvergură. La simpozionul care va avea loc pe 3 noiembrie vor prezenta lucrări cei mai imortanţi lideri de opinie şi pe plan cultural din Arad. Faptul că întreaga ediţie a VII-a a simpozionului se va desfăşura la Pecica înseamnă un examen important”, a precizat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.
La rândul său primarul Petru Antal a vorbit despre proiectele orașului Pecica: „Vreau să vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase pe care ni le-aţi adresat. Pe lângă cele semnalate de dumneavoastră, sunt foarte multe activităţi pe care încercăm să le organizăm. Aşteptăm propuneri atât din Pecica, din municipiul Arad, cât şi din judeţ de la toţi cei care doresc să promoveze Pecica, judeţul sau România. În ultimii ani, am reuşit să lansăm la Pecica peste 50 de cărţi, majoritatea finanţate de Consiliul Local şi de sponsori din Pecica. Pot să vă mai spun că am înfiinţat un club al pictorilor locali, unde avem mulţi tineri, dar pe lângă cultură promovăm şi sportul şi orice activitate care aduce un beneficiu oraşului şi localităţilor aparţinătoare. La începutul lunii viitoare vom organiza Campionatul Mondial de Mondioring, Mondioringul fiind o ramură din chinologie. Vom avea 44 de ţări participante, se va desfăşura timp de cinci zile şi va fi transmis pe diferite canale sportive. În încheiere trebuie spus că am reuşit să facem la Pecica o echipă puternică care ne ajută în orice moment atunci când dorim să organizăm anumite evenimente”, susţine Petru Antal, primarul oraşului Pecica.
Aprecieri pentru orașul Pecica au avut și reprezentantele Asociaţiei Con Brio, parteneră în organizarea simpozionului:
„Cunosc oraşul Pecica de multă vreme. Întotdeauna l-am dat ca exemplu, pentru că acolo există viziune, nu a fost uitată nicio generaţie care să nu activeze într-un domeniu”, a ținut să precizeze Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio.
„Activităţile care au loc la Pecica aduc beneficii inclusiv din punct de vedre sanitar. Domnule primar, prin ceea ce se face se contribuie la sănătatea celor care sunt în jurul dumneavoastră”, a precizat Liliana Bran, directorul Şcolii Postliceale Sanitare.
„Şi eu vă felicit domnule primar. Sănătatea e definită ca o stare de bine. Dumneavoastră organizaţi astfel de activităţi pentru a avea cetăţeni sănătoşi şi emoţional echilibraţi. Vă mulţumesc că duceţi mai departe spiritul inoculat de doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuţ”, a adăugat Ramona Penceaa, preşedintele Colegiului Psihologilor de Liberă Practică din Zona de Vest.
Și directorul Editurii Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno Chineze, poetul Ioan Matiuţ, a ținut să-l felicite pe primarul orașului Pecica pentru felul în care reușește să integreze și cultura între prioritățile administrației locale. „De câte ori merg la Pecica, mă simt acolo ca acasă. Felicit pe domnul primar şi tot colectivul din jurul dânsului pentru tot ceea ce au realizat şi realizează. Eu spun că un oraş fără cultură este ca o casă frumoasă nemobilată, oraşul Pecica însă este un oraş foarte bine mobilat”, a afirmat Ioan Matiuţ.
Programul celei de-a VII-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze“, Pecica, 03.11.2021:
Ora 10.00 – Întâmpinarea invitaților la Grădinița P.P. Nr.2 Pecica
- Vizitarea grădiniței
- Moment artistic prezentat de preșcolari: dans popular chinez
Ora 11.00 – Prezentarea expoziției de artă plastică „Expresivități inspirate din cultura și civilizația chineză“ (Sala festivă a C.L. Pecica)
Ora 11.30 – Desfășurarea Simpozionului (Sala festivă a C.L. Pecica)
- Prezentarea lucrărilor de către participanții înscriși
- Moment literar tematic, prezentat de membri ai Cenaclului „Lucian Emandi“
LUCRĂRI:
Moderatori:
prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președinte al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze
prof. Petru Antal, primarul Orașului Pecica, președinte al Clubului Româno-Chinez Pecica
(autorii în ordine alfabetică)
ANDRONIE ELISABETA MARIA – „Matematica pretutindeni – Fascinația chineză”
ANGHEL OLIMPIA DELIA – „Simbolurile naționale ale Chinei – prezentare sintetică”
BALAȘ CLAUDIA MARIA – „Educație și sistem mandarial în China”
BALAZS MARTA MARIA – „Fluturele de mătase – între legendă și istorie”
BATKI LILIANA EMILIA – „Aproape de Orientul Îndepărtat – din experiența de turist în China”
BATKI PATRICIA – „Epoca de aur a dinastiei Qing: rolul împăratului Qianlong în dezvoltarea unei noi viziuni politice”
BĂDAN ADRIANA, ROTAR OTILIA – „Stiluri culinare chinezești specifice celor mai importante regiuni”
BERINDEA PETRA – „Made in China, invenții importante care au asigurat progresul civilizațiilor”
CHIFOR CAMELIA DANIELA – „Cum a fost creată lumea – mitul Chinei antice”
CORODAN ELEONORA, IOJA ELISABETA – „Paralelă între școala românească și cea chinezească în secolul al XX-lea – câteva puncte de vedere”
DAN MARIA – „Educația chineză, sursă de inspirație pentru un viitor formator”
DELIMAN CARMEN MANUELA – „Comportamente, obiceiuri și tradiții chinezești – Cum respectăm cultura chineză”
IREAN LUNIȚA – „Soldații de teracotă – secretele din mormânt”
KARKUS MIROSLAVA BLAZENA – „Ceramica chinezească – asemănări cu ceramica românească: Yangshao- Cucuteni și Longshan -Horodiștea Florești”
MIRON MARIUS – „Tendințe actuale în evoluția demografică a Chinei”
MOȘ ALEXANDRA TANIA, *MOȘ TATIANA – „Elemente de cultură tradițională chineză integrate în activitățile extra curriculare ale preșcolarilor”
NICOLĂIȚĂ ADRIANA DOINA – „MO YAN – Un exponent al culturii chineze contemporane”
PASCU CARINA ADELINA, DUDAȘ AURELIA NICOLETA – „Selecție de plante originare din China cu utilizare în România – prezentare, substanțe active, utilizări”
PETE EUGENIA AURELIA „Valori educative ale povestirilor și basmelor populare chineze”
RUSU LOREDANA – „Natura în poezia chinezească și cea românească – sinteză comparativă”
SILAGHI ANCUȚA OANA, ANDRA RALUCA CECILIA – „Din atracțiile turistice ale Chinei: Templul Cerului și Grădina Yu”
SUCIU MIRCEA MIHAI – „ Dinastia HAN – caracteristicile vieții sociale și culturale”
TĂTARU ADINA – „O sinteză a ciclurilor de învățământ în China”
TOTH DANIEL – „TAI CHI – Beneficii asupra sănătății mintale și fizice”
VALEA MARIANA RALUCA – „Universul ceaiului chinezesc: istorie și sortimente”
VĂCEAN ADELIN FABIAN – „Logo România-China juxtapunerea tradițiilor mitologice”
ZAHARIA ALEXANDRU, SFERCOCI FLORIN – „Elemente comune și deosebiri între muzica românească și chinezească. Analize componistice muzicale din folclor.”
Lucrări prezentate de către elevi:
CARAMAN CAMELIA, BARABAȘ LORENA – clasa a IX-a B, „Marele Zid Chinezesc – scurt istoric și curiozități”
PLEȘA CRISTINA LOREDANA, clasa a X-a B, „Costumele tradiționale chinezești – caracteristici și elemente specifice”
HAYOS ANDREEA IZABELA, clasa a X-a B, „Delicatese chinezești – câteva rețete și mod de preparare”
HORVATH FANNI, clasa a XI-a A, „Sărbători ale poporului chinez. Festivalul Primăverii și Anul Nou Chinezesc”
MĂDULĂRESCU FLORINA VALENTINA, clasa a XI-a A, „Opinii cu privire la literatura chineză – Guan Hanqing”
***
Expoziție de artă plastică „Expresivități inspirate din cultura și civilizația chineză” cu participarea:
- Artiștilor: Karkus Miroslava Blazena, Moș Florin (NONI), Huț Cristian
- Elevilor Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica