Femei de elită din Arad: avocata Viorica Popescu şi doctorul în economie, Aurelia Man. Totul despre cariera şi viaţa lor!

 Reprezentanţii Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze continuă prezentarea doamnelor din Asociația Con Brio. Astăzi este vorba despre un avocat şi un doctor în economie.

„Promovând performanța în mod pragmatic, Con Brio a fost, încă de la înființare,  din anul 2016, un partener temeinic și loial al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, implicându-se, la modul profund, în toate evenimentele acestuia. Considerând că este important să cunoaștem personalitățile, ce reprezintă Con Brio, vă propun acum « întâlnirea» cu doamna Viorica Popescu, strălucit  avocat și talentat scriitor, precum și cu doamna Aureliana Man, o specialistă la vârf, în probleme de fiscalitate, doctor în economie, cu contribuții binecunoscute, materializate în cărți și studii, publicate în țară și străinătate”, a declarat prof.univ.dr Lizica Mihuţ, preşedinta Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.

Viorica Popescu a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca în 1975.

„Am lucrat în domeniul Justiţiei pe coridoarele “Paşilor Pierduţi” – 45 de ani, dintre care doi ai ca procuror şi 43 de ani ca avocat pledant. Am doi copii, amândoi avocaţi în cadrul Baroului Arad. Mă mai numesc şi Lia Alb şi sunt membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Am scris nouă cărţi:

Senioria ţărănească – roman, Editura Mirador, Arad, 1997;

Între Paşti şi Crăciun – roman, Editura Mirador, Arad, 1999;

Altarul de gheaţă – roman, Editura Mirador, Arad, 2001;

Alexandru – roman, Editura Hartman, 2005;

Maica Anghelina – roman, Editura Marineasa, Timişoara, 2007;

Pădurea din Biserică – roman, Editura Dacia, 2011;

Teatru, Editura Ecou Transilvan, 2013;

Paşi pierduţi – roman, Editura Brumar, Timişoara, 2017;

Cimitirul istoriei – roman, Editura Tiparniţa, Arad, 2019.

Premii:

Premiul pentru excelenţă (proză) – Gala excelenţei arădene, 2007;

Premiul pentru proză – romanul Pădurea din Biserică, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Arad, 2011.

Ca membră a Asociației Con Brio am descoperit comorile culturii chineze despre care am scris «Câteva aspecte privind poezia româno-chineză în epoca modernă» «Mo Yan una dintre cele mai puternice voci ale literaturii contemporane» și «Teatrul chinezesc contemporan».

În prezent lucrez la o nouă carte care este de publicare și sunt consultant juridic la Cabinetul Avocațial al fiilor mei.

Ca avocat, în pledoariile mele, am optat pentru excelență și apare ca firească apartenența mea la Asociația «Con Brio»”, a mărturisit Viorica Popescu.

Aceasta mai spune că a fost o oportunitate participarea ei în cadrul Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, ocazie cu care, s-a putut întoarce la cultura chineză veche de peste 6.000 de ani, ce a dat pentru umanitate valori inestimabile.

Aurelia Man, doctor în economie

Aureliana Man, doctor în economie, s-a născut în Filiași, județul Dolj.  „Sunt mândră de orașul meu natal și mai ales de părinții mei care au constituit în totalitate, admirabile modele umane.

Vă mărturisesc că mi-a plăcut să învăț, fiind foarte deschisă spre acumularea unor informaţii deopotrivă tradiţionale şi noi, care toate se află în construcţia modestei mele personalităţi. Altfel spus, îmi place să învăț de la oamenii cu performanțe în domeniul lor de activitate, așa se explică opțiunea mea pentru Asociația ”CON BRIO”.

Sunt absolventă a Facultății de Știinte Economice și am continuat pregătirea mea profesională prin două masterate în domeniu. Urmare firească a licenței și a celor două masterate, a fost doctoratul în specializarea: Finanțe, monedă și credit.

Consider că au fost foarte importante pentru formarea mea profesională, cursurile post-doctorale în domeniul vamal şi fiscal, precum şi în contabilitate, devenind astfel expert contabil, membru CECAR Arad.

Domeniul fiscal a reprezentat o permanență în preocupările mele profesionale, așa se și explică faptul că am devenit inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Vămilor, unde am îndeplinit atribuții de conducere: șef Biroul Vamal Zona Liberă Curtici, șef de tură, coordonator Compartiment Echipe Mobile la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Arad, precum și atribuții de execuție. Apoi, din anul 2014 sunt inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală-Direcția Regională Antifraudă Fiscală 5 Deva.

Calitatea de cadrul didactic (lector universitar) la Faculatea de Științe Economice a Universității Aurel Vlaicu din Arad a fost pentru mine o experiență specială, pe care dintr-o reprobabilă lipsă de înțelegere a trebuit să o părăsesc, neaprobându-se să efectuez orele la sfârșit de săptămână, în condițiile în care aveam un serviciu care îmi ocupa timpul în totalitate (inspector vamal, inspector antifraudă).

Opţiunea mea pentru Asociația ”CON BRIO” este determinată de scopul acesteia şi anume de a identifica şi promova performanţa, precum și dorința de a contribui la consilierea gratuită a tinerilor în domeniul fiscal.

De asemenea, având în vedere strânsa colaborarea dintre Asociația ”CON BRIO” și Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, doresc să contribui cuexperienţa  mea profesională, la elaborarea de proiecte/programecu finanţare naţională şi internaţională,precum și la organizarea cursurilor de formare profesională în domeniul fiscal, administrarea afacerilor și management.

Pe plan personal, subliniez, că am o familie frumoasă, un soț perfect, jurist de profesie și care administrează o afacere. Mă mândresc cu fiul meu inginer, absolvent al Facultății de Automatizări și Informatică Aplicată, care, fiind apreciat la Arad în multinaționala la care își desfășura activitatea, a fost promovat la filiala acesteia din Aschaffenburg, Germania. Aş mai adăuga bucuria familiei noastre prin naşterea de curând a Giuliei, nepoata noastră dragă”, a afimat Aurelia Man.

Aceasta mai adaugă că într-o perspectivă apropiată, îşi propune să elaboreze și să susțină un curs de etică profesională a funcționarului public din domeniul fiscal, curs ce va continua abordările ştiinţifice şi pragmatice ale celor 11 cărți și 30 de articole din domeniul fiscal și economic, publicate în țară și străinătate.