Cea de a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Cultura şi civilizaţia chineză. Dialoguri deschise româno – chineze” va fi găzduită în acest an de orașul Pecica

Critic Arad, 27 aprilie 2021 

Orașul Pecica va găzdui, în toamnă, cea de a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Cultura şi civilizaţia chineză. Dialoguri deschise româno – chineze”, au anunțat organizatorii într-o conferință de presă

Evenimentul va avea loc în data de 3 noiembrie și va fi sprijinit de Consiliul Local și Primăria Pecica, motiv pentru care prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno – Chineze, i-a mulțumit primarului Petru Antal.

„Ediţia de anul acesta o vom organiza împreună cu Primăria Pecica. Domnul primar Petru Antal s-a implicat în mod deosebit în organizarea simpozionului, împreună cu un colectiv format din conducerile liceului, grădiniţei şi Casei de Cultură din localitate care a elaborat programul evenimentului. Peste 30 de cadre didactice s-au înscris deja să susţină lucrări iar meritul este al domnului primar, pe care vreau să-l propun ca exemplu pentru ceilalţi primari, pentru modul în care susţine cultura”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze.

La rândul său, primarul Petru Antal a subliniat că își dorește ca orașul Pecica să devină o piesă importantă în relațiile româno – chineze. „Pecica își dorește foarte mult ca această relație între România, județul Arad și China să funcționeze foarte bine iar orașul nostru să fie o piesă importantă în această relație”, a spus Petru Antal. În opinia acestuia, colaborarea trebuie să vizeze patru paliere: cultura, învățământul, mediul de afaceri și administrația publică.

În final, Ana – Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, l-a felicitat pe primarul Petru Antal pentru implicarea în organizarea simpozionului. „Putem spune că anul acesta Pecica va fi vedeta în relaţiile româno – chineze. Felicitări, domnule primar! Cu siguranţă, sunteţi un exemplu pentru mulţi primari din judeţul Arad”, a subliniat Ana – Maria Dragoș.

Organizatorii simpozionului își doresc și o colaborare pentru organizarea acestui eveniment cu autoritățile județene și o finanțare de la Consiliul Județean în vederea tipăririi a 200 de exemplare ale cărții pe tema Simpozionului. „Sperăm ca domnul Iustin Cionca și Consiliul Județean Arad să înțeleagă că este foarte importantă tipărirea acestei cărți”, a subliniat Lizica Mihuț. Totodată, primarul orașului Pecica, Petru Antal, a precizat că, în cazul în care acest eveniment nu va beneficia de finanțare pentru tipărirea cărții din partea autorităților județene, această carte se va tipări din fondurile bugetate deja de primăria Pecica.

Simpozionul Internațional „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze“ – Ediția a VII-a, Pecica, 03.11.2021

PROGRAM:

Ora 10.00 – Întâmpinarea invitaților la Grădinița P.P. Nr.2 Pecica

-Vizitarea grădiniței
-Moment artistic prezentat de preșcolari: dans popular chinez

Ora 11.00 – Prezentarea expoziției de artă plastică „Expresivități inspirate din cultura și civilizația chineză“ (Sala festivă a C.L. Pecica)

Moderator: prof. Blazena Miroslava Karkus,  director adjunct al Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, Pecica
Cu participarea artiștilor:
– Karkus Miroslava Blazena
– Moș Florin (NONI)
– Huț Cristian
– Elevilor Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, Pecica

Ora 11.30 – Desfășurarea Simpozionului (Sala festivă a C. L. Pecica)
-Prezentarea lucrărilor de către participanții înscriși
-Moment literar tematic, prezentat de membri ai Cenaclului „Lucian Emandi“
Moderator: prof. Eugenia Pete, director al Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”, Pecica

Moment susținut de poeții:
– Camelia Chifor
– Eugenia Ponta Pete
– Blazena Karkus
– Tatiana Moș
– Ioan Vasile Marcu
– Nicoleta Suceveanu-Dudaș
– Emanuel Gruia
– Semidea Șulea

În cadrul conferinței de presă s-a amintit și de a 17-a Expoziție de Azalee din China care se desfășoară în Parcul Fenghuang (Phoenix) din orașul Changzhou, provincia Jiangsu

Din 16 aprilie și până pe 16 mai are loc ediția cu numărul 17 a Expoziției Azaleelor, în Parcul Fenghuang (Phoenix) din orașul Changzhou, provincia Jiangsu, având ca temă „Azalea marchează Centenarul Înființării Partidului Comunist din China (PCC)”.

Spectacolul de flori din acest an este co-organizat de către Sucursala Azaleelor a Asociației Florilor din China (AFC) și Guvernul Municipal al orașului Changzhou. La expoziție participă peste 50 de orașe și unități din 15 provincii din întreaga țară, în strânsă colaborare cu distincte companii germane de grădinărit. Sunt expuse peste 250.000 de ghivece de azalee și un peisaj centură verde de aproximativ 600.000 de metri pătrați. Este a doua oară când Changzhou organizează Expoziția națională de Flori.

În aprilie 2010 Parcul Zijing din Changzhou a găzduit cea de a patra Expoziție a Trandafirilor din China și Convenția Regională a Federației Mondiale a Societății Trandafirilor, fiind prima dată când Republica Populară Chineză a găzduit Convenția Mondială a Trandafirilor.

Expoziția acoperă o suprafață de două hectare și este alcătuită din patru zone:

„Changzhoul colorat” – care pune în valoare istoria și arta orașului gazdă, „Căminul viselor” – ce reflectă cultura orașelor care au organizat anterior acest festival sau sunt cultivatoare de azalee, „Melodia revoluționară” – ce cuprinde orașele care au asistat la momente semnificative din istoria Partidul Comunist Chinez și „Impresii Jiangnan” – unde Nanjing, Wuxi, Suzhou, Hangzhou și alte orașe din Delta Fluviului Galben își prezintă farmecul atemporal). În grădină se mai găsesc două pavilioane (Pavilionul Chinei și Pavilionul Internațional) și multiple locații a altor 37 de orașe și zone urbane. Vizitatorii pot admira de asemenea porțiuni montane, pârâuri, stânci și Panta Zui Hong (panta de azaleelor îmbătătoare).

Distinctă față de sesiunile anterioare în ceea ce privește conceptul și metodele, această expoziție nu servește doar ca punct turistic, ci și ca zonă de plantare, ulterior ea devenind zonă permanentă, și astfel un model național pentru plantarea de azalee.