Noi articole despre plagiatele Ramonei Lile

Au apărut articole despre plagiatele Ramonei Lile,  în afară de publicațiile menționate deja, în următoarele: „revista22.ro”, un nou articol, o anchetă, cine-o-lasa-pe-plagiatoarea-in-serie-ramona-lile-fara-functia-de-rector; „adevărul.ro “; „banatulazi.ro”; „Bănăteanul.ro”; „Știri din Banat (Caraș Severin, Timiș, Arad)”; „argesulonline. ro”;  „ziaruldeiasi.ro” și ieri, pe TVR 1.

646x404

Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, a plagiat în mai multe articole ştiinţifice. FOTO Facebook Ramona Lile

Ramona Lile, rectorul Universităţii de stat „Aurel Vlaicu” din Arad, a fost prinsă că a plagiat mai multe articole ştiinţifice, însă aplicarea sancţiunilor stabilite de Consiliul Naţional de Etică este îngreunată de hăţişul legislativ.

Rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Lile, a fost găsită vinovată de plagierea a nu mai puţin de şase articole ştiinţifice din şapte analizate de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care a stabilit acest lucru pe 28 ianuarie 2021, decizia fiind publicată săptămâna trecută şi în mediul online, după ce a primit un ultim aviz de la Ministerul Educaţiei.

„În şase din cele şapte texte analizate au fost constatate plagieri masive, constituite din blocuri de texte preluate, majoritar, fără modificări ulterioare şi fără citarea de rigoare prin marcare cu ghilimele a textului preluat şi indicarea sursei de unde a fost selectat textul”, arată una din concluziile CNECSDTI, precizând că toate textele problematice au fost publicate în intervalul 2008-2014. De altfel, tot pentru plagiat, Ramona Lile a mai fost sancţionată în 2012 cu avertisment scris şi retragerea unor lucrări, deci nu e la prima abatere de acest fel.

Sancţiunile decise CNECSDTI au fost retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate, retrogradarea de la gradul de profesor universitar la cel de conferenţiar universitar şi suspendarea, pe o perioadă de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea a unei funcţii de conducere. Iar din acest moment încep problemele.

CNECSDTI stabileşte sancţiunile, dar aplicarea lor ţine de Ministerul Educaţiei, care ar trebui să facă acest lucru „în 30 de zile de la emiterea hotărârii”, după cum prevede Legea educaţiei naţionale.

Cine e Ramona Lile?

Ramona Lile a avut primul contact cu mediul universitar, ca angajat în sistem, în 2001, când a fost încadrată ca secretar al Centrului pentru învățământ la distanță de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Venea după șase ani în care fusese economistă în mai multe firme private. Din 2002, aceasta a fost angajată ca asistent universitar al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, parcurgând toate gradele profesionale. În 2011, Lile a primit gradul de  profesor universitar, iar un an mai târziu a câștigat primul mandat de rector al Universității „Aurel Vlaicu”. Apropiată de PSD, Ramona Lile se află la al treilea mandat de rector, funcție pe care o va deține până în 2024. Nu în ultimul rând, aceasta a și urmat cursurile a două facultăți de la universitatea pe care acum o conduce, însă licențele și le-a dat la Universitatea Dunărea de Jos din Galați și la Universitatea de Vest din Timișoara. 

Documentele în formă finală (raportul CNECSDTI, Hotărârea CNECSDTI şi încă o adresă) au plecat de la Consiliul Naţional de Etică de-abia pe data de 9 martie, iar la minister e înregistrat cu 12 martie, fiind acum la Direcţia juridică, au precizat surse din Ministerul Educaţiei pentru „Adevărul”. Cazul Lile e problematic tocmai pentru faptul că sunt mai multe sancţiuni. Dacă în cazul lucrărilor plagiate, retragerea lor ţine de demersul individual al Ramonei Lile, în ceea ce priveşte retrogradarea acesteia de la profesor universitar la conferenţiar universitar, Direcţia juridică trebuie să facă o analiză să vadă dacă avansarea actualului rector a avut loc pe vechea lege a educaţiei sau pe cea în vigoare.

Cine decide retrogradarea?

În condiţiile în care Ramona Lile a fost făcută profesor universitar pe vechea Lege a educaţiei, sancţiunea retrogradării ar sta în pixul ministrului Educaţiei. Pe de altă parte, dacă Ramona Lile a devenit profesor universitar când intrase în vigoare noua lege, sancţionarea este făcută de Senatul Universităţii „Aurel Vlaicu”.

Nu în ultimul rând, în cazul Ramonei Lile a fost luată decizia suspendării dreptului de a mai participa la concursuri pentru funcţii de conducere pentru cinci ani, dar nu e demisă din funcţia de rector pe care o ocupă acum. Surse din Ministerul Educaţiei susţin că în prezent instituţia nu are cum să demită un rector, acesta putând fi sancţionat doar prin alte măsuri. În Legea educaţiei naţionale este stipulat faptul că „rectorul poate fi demis de către senatul universitar, în condiţiile specificate prin contractul de management şi Carta universitară”.

„Adevărul” a încercat să afle şi poziţia Ramonei Lile, dar aceasta nu a răspuns apelurilor şi nici mesajelor nici măcar pentru a clarifica dacă se va conforma Hotărârii CNECSDTI sau dacă a ales să o atace în contencios administrativ, ceea ce ar putea duce la suspendarea actului, după cum susţin sursele citate. De altfel, Dacian Dragoş, preşedintele CNECSDTI, a precizat pentru site-ul Edupedu.ro că decizia „poate fi contestată în instanţă, după ce se realizează o procedură prealabilă la Consiliul Naţional de Etică, în 30 de zile”.