Aradul ar putea deveni o destinaţie pentru turiştii din China

ARQ •  Lucian Șerban • 25 Jan 2021  

Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze, a prezentat câteva dintre proiectele începutului de an. Asta, în condiţiile în care în primăvară Aradul va fi vizitat de o delegaţie a guvernului din Fujian, în condiţiile în care Ambasada Chinei la Bucureşti şi-a manifestat disponibilitatea pentru a promova în China atracţiile turistice ale judeţului, iar în toamnă va avea loc cea de a VII-a ediţie a Simpozionului „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”, manifestare intrată deja în calendarul cultural al Aradului.

ForumDe remarcat că anul acesta, Simpozionul se va desfăşura în parteneriat cu Primăria Pecica, Pecica urmând de asemenea să intre pe traseul care va fi propus turiştilor veniţi din China. „Ne dorim ca relaţia noastră cu Pecica să capete noi dimensiuni anul acesta. Pe de altă parte, aş vrea să precizez din nou că Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze nu îşi propune să promoveze China în România, ci Aradul şi România în relaţiile cu China. În primăvară, după relaxarea măsurilor luate pentru combaterea COVID-19, o delegaţie a guvernului din Fujian, una dintre cele mai bogate regiuni ale Chinei, va vizita Aradul. Ne propunem ca şi Pecica să intre în colaborare cu Fujian pe linie economică, comercială, medicală, culturală şi educaţională”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Destinații turistice arădene promovate în China

Preşedintele Forumului mai susţine că Ambasada Chinei şi-a manifestat dorinţa de a promova destinaţiile turistice din Arad. „Ziarişti de la postul naţional de radio al Chinei şi de la televiziunea naţională vor veni la Bucureşti. I-am invitat să vină şi la Arad. Şi la noi, industria hotelurilor şi a pensiunilor este în suferinţă din cauza pandemiei. China are disponibilitatea de a aduce turişti în zona noastră. Trebuie însă ca industria hotelieră să fie pregătită, să le poată oferi pachete de o zi. Din punctul meu de vedere este un tren pe care nu avem voie să îl pierdem”, mai spune prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Simpozionul a va ajunge la a VII-a ediţie

Anul acesta urmează să aibă loc cea de a VII-a ediţie a Simpozionului „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”, dar va fi prima ediţie organizată în colaborare cu oraşul Pecica. „Îi mulţumim domnului primar Petru Antal pentru implicare”, a ţinut să menţioneze prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, care şi-a manifestat speranţa că volumul dedicat ediţiei precedente a simpozionului va apărea anul acesta şi că autorităţile arădene vor finanţa manifestarea care se va  desfăşura la toamnă. De asemenea, aceasta a dorit să remarce iniţiativa Ramonei Pencea, una dintre membrele Asociaţiei Con Brio, care a propus să se realizeze un album foto care să conţină imagini de la toate evenimentele desfăşurate până acum pentru promovarea relaţiilor de prietenie româno-chineze.

Motoscutere „made in Pecica” pe străzile din Shanghai

Petru Antal, primarul oraşului Pecica, şi preşedintele primului Club Pro China din România, a vorbit în continuare despre relaţiile pe care oraşul pe care îl reprezintă le-a stabilit deja cu partea chineză şi despre planurile de viitor. „În 2018, când oraşul nostru a fost vizitat de o delegaţie chineză, am reuşit să promovăm o firmă locală, care acum vinde motoscutere unei societăţi din Shanghai. În acest moment intenţionăm să promovăm alte câteva firme importante şi puternice din Pecica. Implicit, această colaborare va duce la apariţia de noi locuri de muncă, consolidarea şi creşterea acestor firme din punct de vedere economic. Legat de turism, am organizat câteva evenimente interesante în Parcul Natural Lunca Mureşului. Sperăm să putem atrage şi turişti din China. Îi aşteptăm să viziteze Pecica, începând cu «Drumul pâinii» până la Parcul Natural Lunca Mureşului. Dorim să creăm un parteneriat şi la nivel de învăţământ. Din acest an, liceul din Pecica deschide şi o secţie de şcoală profesională, care va funcţiona în parteneriat cu firma care vinde motoscutere în Shanghai. La nivel comercial, trebuie să ştiţi că avem la Pecica o firma care comercializează într-un bazar diferite produse din China”, a declarat Petru Antal.

„Proiecte pe termen lung”

În încheiere, Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, a ţinut să o felicite pe prof. univ. dr. Lizica Mihuţ pentru proiectele pregătite în acest an. „Toate aceste proiecte vor fi cu siguranţă pe termen lung. Dacă se va porni pe acest drum, nu se vor opri curând. Toate cele şase membre ale Asociaţiei Con Brio suntem alături de dumneavoastră”, a spus Ana Maria Dragoş.