Toamnă cu evenimente la Forumul Româno-Chinez

Andreea Pintea, 9 septembrie 2020, ARADON (Ziar online)

ARADON/JURNALUL ARĂDEAN – 10.09.2020 (Ziar print)

aradon

ARAD. Un nou volum sub tipar, un simpozion ce va fi organizat chiar și în anul pandemiei, un vernisaj de fotografie, dar și o apariție editorială de excepție sub patronajul Ambasadei Republicii Populare Chineze la București. Toate sunt parte din calendarul cultural-științific pe care îl propune în următoarea perioadă Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.

 „Volumul al patrulea al cărții «Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri româno-chineze» este pregătit și așteaptă să meargă la tipar. Acest volum este semnat de peste 40 de lideri de opinie din Arad, cele mai multe materiale fiind cele din presă, acolo unde a fost reflectată activitatea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze. În cele peste 500 de pagini ale volumului se regăsesc și materiale semnate de istorici, profesori universitari și pre-universitari, filozofi, medici, manageri, care și/au exprimat punctele de vedere cu priviri la relațiile româno-chineze și nu numai. Tradiția acestui volum nu trebuie să moară și sperăm să găsim finanțare prin Centrul Municipal de Cultură Arad”, a precizat în deschiderea conferinței de presă prof.univ.dr. Lizica Mihuț, președintele Forumului.

Simpozionul, în noiembrie

În ceea ce privește Simpozionul Internațional Cultură și Civilizație Chineză, eveniment ce s-a impus prin prestanță și calitate, acesta va avea loc în toamnă, data urmând a fi stabilită în funcție de situația pandemică de la începutul lunii noiembrie. „Simpozionul are vizibilitate și s-a impus pentru că există o selecție a participanților, cererea de participare venind chiar și din alte județe. Evenimentul nu este unul științific, dar este un simpozion care are o elevată ținută de abordare și de prezentare a temelor alese”, a precizat Lizica Mihuț.

 „Made in China”

Un alt eveniment din această toamnă este vernisajul expoziției de fotografie „Made in China”, o expoziție organizată de către Foto Club Pro Arad, în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad și Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze din Arad, sub Înaltul Patronaj al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Așadar, pe 18 septembrie, în curtea Muzeului de Artă Arad, str. Gh Popa de Teiuș, nr. 2-4, va avea loc vernisajul expoziției, ocazie cu care vor fi prezenți la Arad Eugen Negrea, Ovidiu D. Pop, dar și președintele UZPR.

Dialoguri la Ambasadă

„Ambasada R.P. China la București a avut o inițiativă și va publica o carte «China şi România, Dialoguri între Civilizaţii şi Schimburi Culturale». În volum am publicat şi noi tot ce am realizat până acum, despre simpozion, despre carte, întreaga activitate pe care am desfăşurat-o ca Forum Naţional al Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze”, a mai declarat prof. univ.dr Lizica Mihuţ.

Sprijinul Con Brio

În final, președintele Asociației Con Brio, Ana Maria Dragoș, a punctat că asociația va continua parteneriatul cu Forumul și că toate membrele acestei asociații vor publica lucrări în noul volum ce urmează să fie lansat de Forum.