Obiectivele ale Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze

Henrietta Balaj și Alexandra Bruțiu -9/09/2020/GLASUL ARADULUI (Ziar online)

GLASUL ARADULUI – 10.09.2020 (Ziar print)

gls

În dimineața de astăzi, la Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze , a avut loc prezentarea evenimentelor care se vor desfășura în a doua jumătate al anului curent. Forumul își va relua activitatea în peisajul arădean. Prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Forumului, a anunțat apariția ultimului volum, al 4-lea mai exact, al seriei „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”, care este deja finalizat și așteaptă să ajungă la tipărit, a amintit simpozionul după care a fost numită cartea. De asemenea, a vorbit și despre expoziția foto „Made in China”, organizată de Foto Club Pro Arad.

 „Volumul al IV-lea al cărții «Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze» e finalizat și așteaptă să intre la tipar. Cuprinde textele a peste 40 de lideri de opinie din Arad, cele mai multe pagini aparținând presei care a scris despre activitatea Forumului. În peste 500 de pagini, ziariști, istorici, medici, profesori din învățământul universitar și preuniversitar, filosofi, manageri își exprimă punctele de vedere cu privire la civilizația chineză și dialogurile româno-chineze. Acest volum nu trebuie să moară. Cartea așteaptă să fie finațată de Centrul Municipal de Cultură Arad”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Cartea amintită mai sus este numită după un simpozion, care va ajunge în acest an la cea de a VI-a ediție. Simpozionul se numește „Cultura și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”. Acesta va avea loc la începutul lunii noiembrie și sunt posibile două scenarii, în funcție de evoluția virusului Covid-19: on-line sau cu distanțare socială. „Avem cereri de participare şi din alte judeţe, astfel încât urmează să facem o selecţie a lucrărilor care vor fi prezentate. Nu este un simpozion ştiinţific, dar are o ţinută elevată de abordare şi de prezentare. Este o manifestare care a prins deja foarte bine în Arad şi s-a impus prin prezeţa tuturor oficialităţilor locale”, a mai adăugat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Un al treilea eveniment, despre care s-a vorbit astăzi la conferința de presă, este expoziția de anvergură, organizată de Foto Club Pro Arad, la inițiativa lui Nelu Scripciuc, președintele clubului. Acesta se numește „Made in China” și va avea loc în 18 septembrie, în curtea Muzeului de Artă Arad.Câțiva dintre invitaţi sunt Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Eugen Negrea, președintele Asociației de Fotografi din România şi preşedintele Foto Club Varadinum Oradea, Ovi D. Pop.

Trebuie amintit și faptul că reprezentanţii Forumului au fost invitaţi să scrie alături de personalităţile care vor da viaţă volumului „China și România. Dialoguri între civilizații și schimburi culturale”, ce urmează să fie publicat de Ambasada Chinei.

În încheiere, Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio i-a mulţumit preşedintelui Forumului pentru buna colaborare. „Vreau să vă mulţumesc pentru buna colaborare şi să vă felicit pentru realizarea celui de al IV-lea volum al cărţii «Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze» unde toate membrele Con Brio au lucrări publicate. Felicitări şi vă stăm alături”, a încheiat Ana Maria Dragoş.