Recitalul eminescian al actriței Oltea Blaga a prilejuit o seară de profundă emoție artistică

 

Este IMPORTANT că Teatrul classic „Ioan Slavici”a înscris în proiectul „Luna plină de teatru”, recitalul actriței OLTEA BLAGA. Este IMPORTANT și pentru faptul că se marca, în acest fel, Ziua Națională a Culturii Române. Dar IMPORTANT și pentru că a prilejuit o seară de profundă emoție artistică. A fost nu doar o rostire a versurilor eminesciene, mai exact a Scrisorilor(II, III, I) ci o „așezare” a acestora într-un cadru spectacular, în care versul s-a întâlnit, în chip fericit,cu muzica, interpretată la violoncel și contrabas de către PEDRO NEGRESCU, un muzician cu o carte de vizită impresionantă: profesor, instrumentist, regizor muzical și contrabasist de jazz, dirijor de muzică clasică.

Actrița OLTEA BLAGA are cel puțin câteva merite certe. În primul rând, prin strădanii proprii,a propus un recital de poezie, în condițiile în care ceilalți actori ai Teatrului, cu o singură excepție, cu toate că au timpul necesar, nu gândesc o asemenea elaborare artistică. Meritul actriței OLTEA BLAGA este și de a fi reunit trei Scrisori eminesciene într-o viziune personală, coerentă, credibilă, încărcată de sensibilitate si emoție. Apreciez rostirea nuanțată a versurilor eminesciene, cu trimiteri la contemporaneitate. Ideea de a corobora versul cu muzica nu este originală, dar admirabilă în sine, deopotrivă prin interpretarea distinct, sau ca fundal, a compozițiilor proprii ale muzicianului PEDRO NEGRESCU. Ceea ce îi reproșez, totuși, actriței este că nu a gândit existența unui pahar cu apă ( dacă era absolut necesar), așezat undeva pe scenă, ci a băut, de câteva ori, apa, direct din sticlă , ceea ce frânt „curgerea” lirică a recitalului.

În concluzie, aplauze pentru ideea de realiza un recital eminescian, chiar în ziua de 15 ianuarie. Aplauze pentru actrița OLTEA BLAGA și pentru muzicianul PEDRO NEGRESCU.

***

Pedro Negrescu (pe numele real Petronius Aciocarlanoaei) (n. 25 aprilie 1969, Tecuci) este un profesor, instrumentist, regizor muzical si contrabasist de jazz si dirijor de muzica clasica.

A debutat la clasa ilustrului profesor Valentin Gabrielescu, unde, facand parte din grupa speciala de auz absolut, era aproape in exclusivitate castigatorul concursului de solfegiu – dictat, iar drept premiu era bagheta, si deci dreptul de a dirija clasa. A inceput studiile de orchestra ca violoncelist, inca din gimnaziu, la Liceul de Arta „G. Enescu” din Bucuresti. A urmat cursurile de orchestra la Haendel Akademie – Karlsruhe – Germania in 2000, 2001, 2003, atat la sectiunea instrumentala, cat si cea de opera. In anul 2008 a beneficiat de o bursa post-universitara in S.U.A.,unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston, si a participat ca instrumentist in Orchestra Idellwild Festival, cu care a concertat la celebra Disney Hall. A asistat deasemenea la repetitiile orchestrelor Los Angeles Philarmonyc, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra. In urma acestor studii, a obtinut Certificate of Highest Distinction.

Ca dirijor, a sustinut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din: Arad, Timisoara, Cluj, Bacau, Botosani, Iasi, a Teatrului Muzical N. Leonard din Galati, si a Tearului de Opereta din Kiev. Din anul 2000, se dedica aproape in intregime artei dirijorale, parcurgand etape de studiu in particular, de masterat si de doctorat, avandu-i ca profesori pe Petru Andriesei, Cristian Brancusi, Dumitru Goia. A mai studiat cu maestrii: Petru Oshanitsky, Sabin Pautza, Larry Livingston, Ilarion Ionescu Galati, Valentin Doni. Ca muzician de jazz, a sustinut numeroase concerte, realizand foarte multe inregistrari de radio si televiziune. Este autorul a trei albume proprii si totodata autor al unor muzici de teatru si film. Dupa o indelungata cariera didactica, in prezent este profesor la Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures, Facultatea de Muzica. (Cf. Wikipedia)