Admirabile inițiative de minte și de suflet pentru punerea în lumină a CATEDRALEI VECHI din Arad și a rolului BISERICII în MAREA UNIRE

 

Fără îndoială, BISERICA a constituit un factor fundamental în „bătălia pentru înfăptuirea MARII UNIRI”. Nu întâmplător, Sfântul Sinod a hotărât ca anul 2018 să fie declarat „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul Comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Parinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, Catedrala Ortodoxă Veche a Aradului a gândit trei zile ((9-11 Noiembrie a.c.) de manifestări cultural-bisericești de anvergură, anunțate printr-un așa numit Caiet-Program, care onorează, prin elaborare și ținută grafică, evenimentele rememorate.

Discutăm în primul rând despre lansarea, la sediul Consiliului Judetean, a volumului „CATEDRALA ORTODOXĂ VECHE , centru spiritual liturgic și misionar-cultural al Aradului” – o carte-eveniment, prin ampla documentare si prin elaborarea, cu rigoare științifică și impecabilă tehnoredactare, a rolului Catedralei Ortodoxe Vechi a Aradului în afirmarea unității de credință și de neam. Volumul monografic este elaborat de prof. univ. dr. Cristinel IOJA și de lector univ. dr. Nicolae TANG.

A urmat, apoi, un program susținut de entuziaștii copii ai parohiei și un copleșitor film documentar proiectat in Sala de festivități a Parohiei Arad-Centru, un film emoționant despre implicarea și jertfa preoților intru împlinirea marelui deziderat al românilor de pretutindeni: Unirea cu Țara. 

Nu în ultimul rând menționăm Concertul de muzică corală „NU UITA CĂ EȘTI ROMÂN”, susținut de Corurile Parohiei Arad-Centru în Sala „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ.

În concluzie, binemeritate FELICITĂRI părintelui paroh Traian MICOROI și prof. univ. dr. Cristinel IOJA, decanul Facultății de teologie ortodoxă care, printr-o conlucrare generoasă de minte și de suflet au înscris, alături de toți cei implicați în derularea acestor manifestări cultural-bisericești, o pagină VIE și PILDUITOARE în Anul Centenar 2018.

Sursa: criticarad.ro

Foto: www.episcopiaaradului.ro