Orașul PECICA este al doilea pol arădean în care colaborarea culturală cu China produce rezultate pragmatice: 400 de locuri de muncă… printre altele

 

Președintele Casei Româno-Chineze, filiala Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, a susținut marți, 16 octombrie, o conferință de presă împreună cu primarul orașului Pecica, Petru Antal și cu membrele Asociației Con Brio, Ana Maria Dragoș, Tabita Cristea, Ramona Pencea, Viorica Popescu și Liliana Bran.

Prof. univ. dr. Lizica Mihuț a anunțat faptul că Aradul a început o colaborare cu China și pe partea economică, pe lângă evenimentele și proiectele desfășurate pe partea de cultură. Astfel, datorită Clubului Pro-China din orașul Pecica, primul din România, o firmă din localitate va începe să-și exporte produsele la Shanghai.

„Pecica cunoaște o dezvoltare fără precedent, materializată și prin organizarea impecabilă a vizitei pe care fostul ambasador al Chinei la București, Excelența Sa Xu Feihong, a făcut-o la Pecica. Am cunoscut acolo un primar care a respectat întru totul programul, care s-a desfășurat impecabil. În semn de apreciere a fost singura persoană oficială din zonă invitată la deschiderea Centrului de acordare a vizelor de la Ambasada Republicii Populare Chineze”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

„De ce  Pecica? Pentru că orașul cunoaște o dezvoltare fără precedent, confirmată și printr-o organizare impecabilă a vizitei pe care a făcut-o la Pecica fostul ambasador al Republicii Populare Chineze, Excelența Sa, Xu Feihong. Am cunoscut atunci un primar care a respectat întru totul orele, programul desfășurându-se impecabil. A făcut o impresie foarte bună, fiind unica persoană oficială invitată la deschiderea centrului de acordare a vizei pentru români, centru deschis în cadrul Ambasadei Chinei la București. Desigur, prezentă este și Ana Maria Dragoș, președintele asociației Con Brio cu care Casa Româno Chineză se află într-o colaborare admirabilă de peste 2 ani” – a mai spus președintele Casei Româno-Chineze.

În revista „Casa Prieteniei”, publicație a Casei Naționale Româno-Chineze, a apărut un articol despre localitatea arădeană pe care primarul orașului Pecica și președintele Clubului Pro-China, Petru Antal, le conduce.

„Activitatea acestui club a început să dea roade. Am încercat să ne axăm pe patru paliere de colaborare: cultură, învățământ, administrație și mediul de afaceri. Avem la Pecica o firma importantă care produce scutere care și-a găsit un partener de afaceri din Shanghai, unde își va exporta produsele. Acest lucru înseamnă pentru noi locuri de muncă și sume mai mari încasate din impozite și taxe”, spune Petru Antal.

Colaborarea va funcționa între o firmă din Pecica, producătoare de scutere electrice, și o companie din China, mai exact din Shanghai, pe partea de comercializare. Pentru noi este un pas foarte important. Vorbim despre 400 de locuri de muncă și, implicit, de bani colectați la bugetul local din taxe și impozite. Ne bucurăm să vedem rezultate concrete a relaționării pe partea româno-chineză”, a mai spus Antal.

Compania se numește ARSAT INDUSTRY și este una din cele mai puternice companii exportatoare cu capital românesc. În ceea ce privește forța de muncă, aproximativ 70% dintre angajați sunt din Pecica, iar restul sunt din Arad, Timișoara și alte localități din vestul țării. Producția de la Pecica ar urma să fie de aproximativ 100 de scutere pe zi.

Sursa: criticarad.ro