EXPERIENȚĂ CU PARFUM DE JASMIN, LA CASA ROMÂNO-CHINEZĂ, FILIALA ARAD!

Casa Româno-Chineză filiala Arad a organizat recent o conferință de presă inedită, în care a pus accent pe prezentarea tehnicii antice chineze de servire a ceaiului! Spunem că evenimentul a fost inedit întrucât a incitat mai multe simțuri (fiind aduse sortimente originale de ceai chiar din China!) dar și mai multe personalități arădene, implicate trup și suflet în activitatea Casei Româno-Chineze filiala Arad.

Astfel, prof. univ. dr. Lizica Mihuț a prezentat cadrul general al activităților lunare din filială, insistând asupra paginii de excepție publicată de revista Casei Româno-Chineze din România despre activitățile diverse și intense de la Arad. Apoi, scriitorul Ioan Matiuț, director de editură extrem implicat profund în viața Cetății, a prezentat sortimentele de ceai, iar psihologul Ramona Pencea a făcut o analiză a tehnicii și obiceiului consumului de ceai. Este un ritual străvechi, consacrat în China și importat pe Bătrânul Continent, cu mențiunea, totuși, că în patria ceaiului licoarea aceasta minunată este incomparabilă cu ceea ce consumăm noi, europenii, din supermarketuri.

Prepararea ceaiului face parte din cutuma frumoasă a vieții cotidiene chineze, iar chinezii se raportează aproape cu evlavie la această băutură energizantă și răcoritoare deopotrivă. În ce ne privește, recomandăm specialitățile pe bază de jasmin, dar nu cele de duzină, ci cele artizanale comandate chiar din provincia Fujian, unde în capitala Fuzhou există o cultură deosebită a acestui ceai, produs în ateliere-muzeu cu tehnici străvechi.

Lizica Mihuț a reușit din nou să surprindă asistența prin inventivitate și originalitate. Faptul că încă un eveniment frumos a avut loc la Casa Româno-Chineză filiala Arad ne dă încrederea că șirul manifestărilor care ne deschid orizontul cultural chinezesc va continua în perioada următoare cu episoade cel puțin la fel de incitante!

vestic.ro