Volumul „Cultura şi civilizaţia chineză. Dialoguri culturale româno – chineze” a fost lansat la CJA

După ce la sfârșitul lunii trecute a fost lansat la București, la Muzeul Național al Literaturii Române, volumul „Cultura şi civilizaţia chineză. Dialoguri culturale româno – chineze” a fost lansat, astăzi, și la Arad, în sala Vasile Goldiș a Consiliului Județean Arad. Alături de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele filialei arădene a Casei Româno-Chineze au fost Iustin Cionca, președintele CJA, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, deputatul Glad Varga, jurnalistul Andrei Ando, acum director în cadrul Consiliului Județean Arad, Ioan Matiuț, directorul Editurii Casa Româno-Chineză, care a editat volumul, membrele Asociației Con Brio, asociație care a colaborat strâns cu CRC  la organizarea simpozionului care a stat la baza editării acestui volum, autorii lucrărilor care au fost prezentate în cadrul simpozionului și numeroși alți invitați.

Cel care a făcut oficiile de gazdă a fost Iustin Cionca. „Pentru CJA este o onoare să lanseze aici, această frumoasă carte. Casa Româno-Chineză este o prezență necesară în județul nostru, care stă fără niciun complex alături de partenerii săi de pretutindeni. Aradul are dreptul să fie mai bine cunoscut și mai bine apreciat, pentru că istoria și prezentul îl îndreptățesc la acest lucru”, a spus Cionca în deschiderea evenimentului.

„Aradul reprezintă o prioritate pentru oficialii chinezi”

În ceea ce o privește, prof. univ. dr. Lizica Mihuț  a ținut să mulțumească tuturor celor care au contribuit la apariția volumului, a avut numai cuvinte de laudă la adresa președintelui CJA, a primarului Gheorghe Falcă, a deputatului Glad Varga, remarcând contribuția pe care Andrei Ando, Ioan Scripciuc și Ioan Matiuț au avut-o la conceperea cărții și activitatea Asociației Con Brio. „Cu domnul Cionca am colaborat încă din perioada în care era primar al orașului Pecica. Acum, vreau să îl felicit pentru modul în care a organizat întâlnirea cu Excelența Sa Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze la București și să remarc că a participat la simpozion pe toată durata acestuia. N-am avut prilejul să vorbesc decât rareori despre domnul Falcă. Este o voce puternică, care depășește cu mult granițele județului. Acest proiect i se datorează și dânsului. După cum știți, lansarea acestei cărți a fost făcută și la București, în prezența Excelenței sale Xu Feihong. Aradul reprezintă o prioritate pentru oficialii chinezi, ceea ce ne bucură”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

La rândul său, primarul Gheorghe Falcă a vorbit despre importanța pe care o au pentru Arad relațiile cu diverși parteneri externi și despre faptul că o relație bazată pe cultură se poate transforma într-o relație economică. „Astăzi, la Arad, armata americană își prezintă armamentul. E un lucru bun. Tot astăzi, la Arad, vorbim despre dialoguri interculturale româno-chineze. Astfel, vedem pulsul unui oraș și putem să vorbim despre ambele părți ale lumii. Este bine să legăm cultura de partea economică, pentru că atunci când vrei să clădești o relație economică, trebuie să cunoști cultura partenerilor. Primăria și Consiliul Județean avem onoarea ca vineri să ne prezentăm proiectele în cadrul unui Forum China-Europa de Sud-Est”, a spus printre altele primarul.

Printre cei care au mai vorbit s-au numărat Glad Varga, Andrei Ando, Dana Pădurean Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură, Tabita Alexa, reprezentanta Asociației Con Brio, dr. Corina Crișan și Ioan Matiuț.      

glsa.ro