Simpozionul Internațional Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Interculturale s-a desfășurat la Arad

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa, Xu Feihong, a participat miercuri la o întâlnire oficială în Sala Ferdinand.

Cum era de așteptat, evenimentul „Dialoguri interculturale Româno-Chineze, onorat de însuşi Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa, Xu Feihong, a atras mulți arădeni, de la oficiali la politiceni şi artişti care mai toţi au avut câte un cuvât de spus în debutul simpozionului gădzuit de Primăria Arad în Sala Ferdinand. Doarece primarul Aradului – Gheorghe Falcă nu se află în municipiu, amfitrionul întâlnirii a fost viceprimarul Călin Bibarț.

Delegația ambasadei a fost însoțită de reprezentanții asociației de prietenie Casa Româno-Chineză, iniţiatorii mega-evenimentului, iar principalele discuții s-au axat pe prioritățile de dezvoltare a municipiului Arad și pe oportunitățile pentru investiții. Ambasadorul Republicii Populare Chineze este prezent la Arad pentru a participa la simpozionul internațional „Dialoguri interculturale Româno-Chineze”, organizat de asociația Casa Româno-Chineză și Centrul Municipal de Cultură Arad.

De marţi până joi

Simpozionul a început în fapt de marţi, 8 noiembrie, şi se va încheia joi, pe 10 noiembrie. Marţi, oficialii chinezi au avut parte de prezentarea Bibliotecii Casei Româno-Chineze în timp ce Ioan Matiuţ a vorbit despre cartea de poezii. Tot marţi au demarat dialogurile româno-chineze cu prezentarea cărţii: Medicina Tradiţională Chineză, apărută sub egida CRCh, filiala Arad(ediţia I), dar a avut loc, totodată, şi întâlnirea cu investitori și oameni de cultură interesaţi de stabilirea unor parteneriate româno-chineze. Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a făcut o scurtă prezentare a activităţii Casei Româno-Chineze, filiala Arad, în timp ce prezentarea oportunităţilor de colaborare economică cu investitorii din Arad i-a aparţinut lui Gheorghe Seculici, președinte al Camerei de Comerţ, Industrie și Agricultură a judeţului Arad.

Miercuri de dimineaţă a avut loc vizita distinșilor oaspeţi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la București și ai Casei Româno-Chineze la Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Primăria Arad, după care la Sala Ferdinand s-a ţinut simpozinul mai sus amintit – „Simpozionul internaţional, cultură şi civilizaţie chineză, dialoguri interculturale” – moderatorii acestuia fiind dr. Lizica Mihuţ, președinte al Casei Româno Chineze, filiala Arad, şi dr. Daniela Andreica Pădurean, director al Centrului Municipal de Cultură Arad.

Simpozionul a fost urmat de vizitarea Muzeului Vinului din Miniş, eveniment dublat de vizionarea expoziţiei de fotografie realizată de către Foto Club Pro Arad, ca urmare a vizitei în China în cadrul unui Parteneriat Româno-Chinez.

Joi, 10 noiembrie, în ultima zi a evenimentului, Editura Casei Româno-Chineze va prezenta proiecte editoriale în derulare, tot prin vocea profesorului universitar Lizica Mihuţ, dar şi prin vocea poetului și editorul Ion Matiuţ, coordonatorul Editurii, închiderea simpozionului fiind marcată de concluziile evenimentului întins pe trei zile.

sursa: aradon.ro