Consiliul Județean Arad a reprezentat România în provincia chineză Hebei, în scopul realizării unei cooperări durabile

O delegaţie a Consiliului Judeţean Arad a reprezentat România la cea de-a III-a Întâlnire a Liderilor Locali China-CEEC (Europa Centrală și de Est) şi la Forumul Economic din Tangshan (China).

La reuniunea desfășurată, în perioada 16-18 iunie, în localitatea Tangshan, Provincia Hebei din China au participat reprezentanți ai Consiliilor Județene din 16 țări și din China, care și-au propus îmbunătățirea mecanismului de cooperare a grupului 16+1 şi aprofundarea cooperării în domeniile economiei, tehnologiei, educaţiei şi culturii.

Prezenţa judeţului Arad în China s-a materializat prin organizarea unui stand expoziţional în cadrul Pavilionului României, unde s-au stabilit contacte deosebit de importante cu reprezentaţi ai provinciilor chineze, precum şi cu ceilalţi participanţi. Totodată, au fost prezentate oportunități de afaceri pe care le oferă județul Arad şi s-a manifestat deschiderea orașului către o colaborare consistentă cu partenerii chinezi.

„A fost o experiență deosebită. Pe de o parte am avut contactul cu partea chineză și am identificat câteva direcții clare de colaborare, pe de altă parte am putut constata cum se prezintă la un astfel de eveniment celelalte delegații din România și din Europa, respectiv să ne evaluăm plusurile și minusurile”, a declarat Gheorghe Stoian, administratorul județului Arad.

Totodată, domnia sa a ținut să aprecieze prezența extrem de activă în cadrul grupului a unor țări, precum: Ungaria și Cehia, țări demne de luat ca exemplu.

Totodată, în Tangshan a avut loc o întâlnire bilaterală cu înalţii reprezentanţi ai Provinciei Liao Ning, întrunire solicitată de partea chineză, în cadrul căreia cele două administraţii s-au prezentat şi au identificat puncte comune de interes, în vederea iniţierii unei colaborări.

„Similitudinile între noi și chinezi sunt difici de găsit. Dar există, și le descoperim în primul rând în domeniul relațiilor interumane, a dorinței de autodepășire, de a construi viitorul pe fundamentul oamenilor de calitate. Societatea chineză funcționează pe principiul meritocrației, și înainte de toate asta îmi doresc să învățăm și să aplicăm. Cu siguranță asta vom face la nivelul Consiliului Județean!”, a declarat președintele CJ Arad, Iustin Cionca.

Casa Româno-Chineză filiala Arad, prin Preşedintele Lizica Mihuţ, a apreciat ca excepţională oportunitatea de participare a delegaţiei arădene la evenimentele din China şi îşi exprimă speranţa unei colaborări benefice pentru ambele țări.

„Avem în lucru Monografia Aradului. Volumul se află sub tipar și a fost editat atât în limba română, cât și în limbile engleză și chineză. Acesta urmează să fie lansat pe piață în toamnă”, a precizat Lizica Mihuț, Președintele Casei Româno-Chineze, filiala Arad.

sursa:newsar.ro