Ceremonia ceaiului la Casa Româno-Chineză

Filiala Arad a casei Româno-Chineze a organizat, azi, un eveniment dedicat ceremoniei ceaiului. În prezenţa unui public numeros, Lajos Notaros şi Ioan Matiuţ, cei doi consilieri onorifici ai preşedintei CRC Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, au făcut o prezentare a  ceea ce înseamnă ceremonia ceaiului în cultura chinezească.„Am avut ocazia să particip în China la o degustare de ceai, la o ceremonie a ceaiului. A fost ceva deosebit”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Dacă Ioan Matiuţ s-a ocupat de partea practică a ceremoniei, fiind cel care a preparat cele două sortimente de ceai, verde şi negru, oferite oaspeţilor, Lajos Notaros a prezentat o scurtă istorie a ceaiului şi a vorbit despre însemnătatea acestuia pentru chinezi. „Aproximativ 40% din producţia de ceai a lumii vine din China, pe locul al doilea fiind indienii, în timp ce în Turcia este cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitor din lume. Sunt şase feluri de ceai chinezesc, în funcţie de modul de procesare a frunzelor şi în funcţie de momentul în care sunt culese”, a spus printre altele Lajos Notaros.

În încheiere, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a ţinut să menţioneze că traducerea în limba chineză a Monografiei Aradului a fost finalizată. „Traducerea a fost făcută de u tânăr din Arad, care face un master în limba chineză la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj”, a spus preşedinta CRC.

sursa:glsa.ro