Háromnapos nemzetközi szimpózium

Amint azt már korábban jeleztük, a Román–kínai Ház aradi tagozata működésének eddigi talán legmerészebb vállalkozására kerül sor: november 25–27-én Román–kínai interkulturális párbeszédek elnevezéssel háromnapos nemzetközi szimpóziumot szervez, amelynek célja többszörös. Egyrészt közelebb kívánják hozni Arad és Arad megye politikai-gazdasági-kulturális életéhez a rendkívül gazdag kínai kultúrát és civilizációt, másrészt fel akarják hívni a figyelmet azokra a lehetőségekre, amelyeket mindennapjaink kínálnak fel a legváltozatosabb együttműködésre, és nem utolsósorban ki akarják domborítani azt a pozitív szerepet is, amelyet ebben az egész folyamatban a Román–kínai Ház aradi tagozata betölt.

Minderről tegnapi sajtótájékoztatóján Lizica Mihuţ, a Román–kínai Ház aradi tagozatának elnöke beszélt, akit Gheorghe Schwartz író, Ioan Matiuţ költő, a Mirador Kiadó igazgatója és Andó András újságíró – mindhárman az esemény aktív közreműködői – egészítettek ki részletekkel.

A rendezvénysorozat november 25-én, szerdán 9 órakor a Román–kínai Ház aradi tagozatának Forradalom útja 59. szám alatti székhelyén indul, ahol elsősorban az ott berendezett könyvtár kínálatát mutatják be az érdeklődőknek, egybekötve Ioan Matiuţ verseskötetének a bemutatásával. Ugyanitt 16.30 órától előbb az ingyenes kínai nyelvtanfolyam részvevői, valamint azok az aradi egyetemi hallgatók találkoznak, akik kínai egyetemeken tanulhatnak ösztöndíjasokként. 18 órakor aradi és Arad megyei vállalkozókat várnak, akiket érdekelnek azok a változatos együttműködési ajánlatok, amelyekkel kínai vállalatok jelentkeztek.

A rendezvény november 26-án, csütörtökön 10.15 órától a Városháza Ferdinánd dísztermében folytatódik, ahol a tulajdonképpeni ünnepélyes megnyitóra kerül sor a megyei és helyi közigazgatási vezetők, valamint a Kínai Köztársaság bukaresti nagykövetség magas rangú képviselői jelenlétében. Ezt követően rövid értekezések hangzanak el, amelyek Kína múltját és jelenét mutatják be számos személyes élménnyel is tarkítva, mindezt verses-zenés összeállítással fűszerezve.

A háromnapos szimpózium november 27-én, pénteken 10 órai kezdettel – stílszerűen – a Román–kínai Ház aradi tagozatának székhelyén zárul, ahol a román–kínai párbeszédnek arról a lehetőségeiről beszélnek, amit a kölcsönös fordítások rejtenek, ugyanakkor alkalmat teremtenek az esemény tapasztalatainak a megvonására is.

A mindenképpen érdekes rendezvénysorozatra, amelyet a helyi tanács a Municípiumi Kulturális Központ közreműködésével anyagilag is támogatott, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Andó András, Ioan Matiuţ, Lizica Mihuţ és Gheorghe Schwartz bizakodnak a népes érdeklődésben (Rácz-fotó)
Sursa: nyugatijelen