Chinezii vor să investească la Arad; asiaticii caută parteneri de afaceri serioși

Oamenii de afaceri chinezi sunt dornici să vină să investească la Arad. Pentru aceasta caută însă parteneri de afaceri serioși. Potrivit celor declarate de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele filialei arădene a Casei Româno-Chineze, investițiile sunt garantate de Guvernul Chinei, investitorii având scrisori de garanție atât din partea statului, cât și din partea băncilor. „Este vorba despre opt paliere de investiții. Chinezii sunt interesați de domeniile construcții-dezvoltare, import-export, componente de mașini agricole, forări la 2.000 de metri pentru apă termală, vagoane și tramvaie. Sunt interesați să importe carne congelată de porc, lână, piciorușe de pasăre. Doresc să încheie contracte pe lună, pe trimestru și pe an. Trebuie să știți că vor să facă componente de mașini agricole la prețuri foarte mici, în condiții avantajoase pentru noi. Ei duc aceste componente care ar urma să fie ansamblate la noi, pe baza unui parteneriat. Astfel, cine are o hală nefolosită, poate profita de ocazie, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

În ceea ce privește locuințele pe care vor să le construiască în România, acestea vor avea un preț de 450 euro/mp. „Sunt foarte interesați de parteneriatele cu oamenii din zonele în care investesc. În ceea ce privește județul Arad, până acum nu au găsit primării interesate să intre în parteneriat cu ei, astfel încât caută și parteneri privați”, a ținut să precizeze prof. univ. dr. Lizica Mihuț. De menționat că pentru a veni să investească în construcția de locuințe, oamenii de afaceri din China pun câteva condiții. În primul rând este vorba de cantitate, minimum 500 de locuințe. „Primăriile le concvesionează terenul, ei vin cu proiectul, cu finanțarea, iar ulterior construiesc locuințele în regim în care doresc autoritățile locale, folosind forță de muncă locală. Ulterior, terenurile dintre blocuri vor fi date înapoi primăriilor pentru introducerea utilităților, iar consiliile locale stabilesc în ce ordine se atribuie locuințele. Ei vor doar să-și recupereze investiția”, susține Gianina Ignuța, secretar-general al Casei Româno-Chineze Arad.

În încheiere, președintele filialei a ținut să precizeze că legătura dintre chinezi și oamenii de afaceri arădeni va fi făcută de reprezentanții Casei Româno-Chineze. „Cei interesați ne pot contacta la sediul Casei Româno-Chineze, situat pe Bulevardul Revoluției la nr. 59, între orele 10-12 sau ne pot scrie pe adresa de e-mail: lizicamihut@gmail.com”, a încheiat prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

CRC

Sursa : Glsa