Casa Romano-Chineză, filiala Arad, o prezenţă activă în viața Aradului

Fără îndoială, China reprezintă una din marile puteri ale lumii. Dezvoltarea excepțională a acesteia s-a realizat prin acumulări profunde de-a lungul unei istorii consemnată de 6000 de ani, o istorie scrisă de un popor pentru care omenia, curajul și demnitatea reprezintă valori fundamentale.

Să reținem câteva din contribuțiile de excepție ale culturii și civilizației chineze la dezvlotarea umanității: medicina tradițională; , proprietătiile curative ale plantelor; arta porțelanului, marile școli de pictură;, zidul chinezesc, monumentală opera de construcție, unică în lume; creșterea viermilor de mătase;, Biblioteca imperială cu 54000 de volume (când Carol cel Mare nu știa să citească!);, inventarea tiparului, a cernelii, a podului cu lanțuri, a gravurii, a cultivarii cerealelor, ș.a.

Filiala din Arad a Casei Naționale Romano-Chineze constituie o reală oportunitate pentru aradeni. Deschiderea festivă a avut loc cu participarea unor înalți oficiali chinezi, inclusiv a Excelenței sale, Ambasadoarea R.P. China la Bucuresti. A urmat, apoi, Festivalul filmului chinezesc, proiecția unor importante spectacole de muzică și teatru, precum și a unor documentare despre cultura și civilizația chineză.

            Este important să subliniem sprijinul deosebit și permanent pe care Ambasada R.P. China în România și Casa Natională Romano-Chineză o acordă filialei noastre.

Cursurile de limba chineză  inițiate în martie 2013, cu participarea unei  profesoare de limba chineză au continuat,  aflându-ne acum la începutul unui nou an de înățare a limbii (din a  2-a jumătate a lunii octombrie a.c. ) , prilej pentru noi de a-i invita pe toti cei care vor sa învețe limba chineză să ne contacteze pe mail-ul  casaromanochineza@gmail.com . Metoda de învățare a limbii chineze este interesantă și eficientă,  în sensul că se învață o săptămâna (de luni până vineri) o singură lecție, așa încât poți să participi oricând și în plus, primești lecția pe mail ca să o poți aprofunda când ai timp liber.

De asemenea, trebuie să consemnăm bursele oferite de Ambasada R.P. China în Romania, studențiilor Universității „Aurel Vlaicu”  prin Parteneriatul dintre Univestitatea aradeană și Universitatea din orașul Wuxi( un oraș cu peste 6 milioane de locuitori).

Aceste burse de un an sau un semestru (patru  luni) constituie o extraordinară oportunitate pentru tinerii arădeni, deoarece școlarizarea și cazarea sunt gratuite iar masa este asigurată printr-o bursă în bani, care asigură în totalitate costul acesteia.

În concluzie,  cursurile gratuite de limba chineză vor începe în a doua jumătate a lunii octombrie a.c. iar  bursele pentru studenții UAV sunt din martie 2016.

Casa Romano-Chineză, filiala Arad  va organiza și alte evenimente de anvergură,  pe care le vi le vom semnala împreuna cu invitația de participare adesată, ca întodeauna, aradenilor și nu numai acestora.

Prof. univ. dr. Lizica Mihut

Presedinte al Casei Romano-Chineze filiala Arad


CRC4 CRC2 CRC5 CRC logo